Novice

Ali je na obzorju stagflacija?

Stagflacija je termin, ki ga je prvi uporabil britanski politik Iain Macleod leta 1965 in z njim opisal stanje, v katerem je takrat bilo Združeno kraljestvo. Z njim opišemo daljše obdobje počasne gospodarske rasti z občasno recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter hkratno relativno visoko stopnjo inflacije. Stagflacija je termin, ki ga je prvi uporabil britanski politik Iain Macleod leta 1965 in z njim opisal stanje, v katerem je takrat bilo Združeno kraljestvo. Z njim opišemo daljše obdobje počasne gospodarske rasti z občasno recesijo, visoko stopnjo brezposelnosti ter hkratno relativno visoko stopnjo inflacije.

Stagflacija je seveda nevarna za vaš žep in naše denarnice. Največji udarec zanju je seveda, če zaradi nje izgubite delo. Visoka brezposelnost je draga tudi za javne finance, saj pomeni precejšen strošek za socialno državo. Relativno visoka stopnja inflacije udari po žepu vse varčevalce, saj se obrestne mere na vloge praviloma ne povzpnejo dovolj visoko dovolj hitro, da bi odtehtale naraščanje cen, zato se realna vrednost prihrankov znižuje.

Tudi z investicijami se težko ubranite pred njo, saj počasna ali celo negativna rast vpliva na borzne indekse – povprečna letna donosnost na ameriških borzah je bila v sedemdesetih letih –2,1 odstotka, dolgoletno povprečje je pozitivne tri odstotke. Investitorji so še dodatno v stresu zaradi številnih stečajev. In ne mislite, da so nepremičnine varno zavetje – naraščajoča brezposelnost, majhna gospodarska rast, visoke obrestne mere za posojila močno zmanjšujejo povpraševanje po nepremičninah, zato njihove cene v tem času praviloma upadajo. Če zares pride do stagflacije, lahko pričakujemo, da se nam bo življenjski standard znižal. Ostaja še vprašanje, kako verjetno je, da bomo doživeli stagflacijo?

Inflacija, gospodarska rast in zaposlenost so vsekakor nekaj, kar trenutno zaposluje in bo še nekaj časa zaposlovalo politike in ekonomiste po svetu. Vsi bodo vložili obilo truda v to, da preprečijo pojav stagflacije in glede na znanje in izkušnje, bodo pri tem uspešni. Najverjetneje z znanimi koraki, najprej bolj proti inflaciji, hkrati s tem ali takoj za tem pa spodbude gospodarstvu. Končna posledica bo pa med drugim tudi to, da bodo države še nekoliko bolj zadolžene.

Vir: finance.si

Similar Posts