Novice

Ali se zaradi stavke šolnikov, lahko v službi sklicujemo na višjo silo?

V sredo bodo stavkali v večini vrtcev in šol, kar pomeni, da kar nekaj staršev ne bo v službi. Se to lahko šteje kot višja sila in ste zaradi tega lahko odsotni na delovnem mestu?

Če se bodo zaradi stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaprli vrtci in šole in bo ta dan onemogočeno varstvo otrok, kar lahko povzroči nezmožnost opravljanja dela delavcev zaradi varstva otroka, se odsotnost z dela enemu od staršev lahko opraviči zaradi višje sile, so pojasnili na ministrstvu za delo. Ob tem so poudarili, da je treba v vsaki posamični konkretni situaciji presojati prisotnost vseh elementov višje sile.

Elementi višje sile

Pravni standard višje sile je v obligacijskih razmerjih opredeljen z elementi: prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Pri presoji višje sile pa je treba v vsaki posamični konkretni situaciji presojati prisotnost vseh elementov višje sile, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih, poudarjajo na ministrstvu.

Torej, pri presoji elementov višje sile je v okviru elementa neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka treba med drugim presoditi in upoštevati, ali gre za otroka do vključno petega razreda osnovne šole, ki potrebuje varstvo, možnost zagotovitve varstva pri drugem staršu ali na drug ustrezen način, možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca in tako naprej.

Delavec mora tudi v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi zagotavljanja varstva čim prej od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

Kaj pa v primeru, da je omogočeno nujno varstvo v šolah?

Če bo šola ali vrtec kljub stavki organizirala nujno varstvo, potem praviloma pri delavcu ne more biti podana višja sila, saj morajo biti pri višji sili v konkretnem primeru izpolnjeni vsi elementi, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih, vključno z elementom neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka.

Torej, če bo storitev varstva za otroka omogočena, starš pa ne želi uporabiti (nujnega) varstva, se mora starš z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi odsotnosti z dela – delavec lahko na primer dela od doma ali je na dopustu.

Spomnimo še, da je delavec, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile, upravičen do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.

Vir: finance.si

Similar Posts