Novice

Bodite pozorni na teh 5 tipov podnajemnikov!

Oddajate v najem nepremičnine in se vedno znova srečujete s podnajemniki, ki vam povzročajo težave? Pred pričetkom oddajanja nepremičnine v najem preučite zakonodajo. Najemodajalci se pri oddajanju nepremičnine, vedno znova srečujejo s točno določenimi tipi podnajemnikov. Gre za zamudnike pri plačilu, neustavljive žurerje, ter takšne ki povzročajo škodo in drugi.

Pri oddajanju nepremičnine v najem je pomemben že prvi stik z morebitnim podnajemnikom. Prvi vtis vam lahko razkrije s kakšnim podnajemnikom imate opravka. Bodite pozorni na morebitno izmikanje morebitnim odgovorom na vprašanja, ki ste jih zastavili. Zaznate lahko tudi znake opitosti in neustrezno komunikacijo. Vse to kaže na to, da je zelo velika verjetnost, da boste imeli težave s podnajemnikom.

V nadaljevanju vam predstavljamo posamezne skupine problematičnih podnajemnikov.

1. Neplačniki ali večni zamudniki pri plačilu

To vrsto podnajemnikov je težko prepoznati. Verjetno ste se že kdaj srečali s kom, ki je na prvi pogled deloval zelo pošteno in prijazno, ter vreden zaupanja, nato pa se je izkazalo, da vas je zgolj zavrtel okoli prsta. Neplačniki po navadi že po nekaj mesecih zamujajo s plačilom. Izgovor za neplačano najemnino so po navadi težave, katerih niso predvideli vnaprej. Ta zgodba se ponavlja vnaprej, prav tako izgovori. Težava za vas nastane predvsem v primeru, če imate na nepremičnino vezano posojilo, katerega zaradi neplačevanja podnajemnika, oteženo odplačujete.

2. Neustavljivi žurerji

Gre za vrsto podnajemnikov, ki lahko predstavljajo velike težave. Spravijo vas lahko v težave, v primeru, da je vaša nepremičnina v mirni soseski, kjer živijo umirjeni ljudje, ljudje z otroci, oziroma tisti, ki jih skozi dan in ponoči moti glasen pogovor ali glasba, ki prihaja iz vašega stanovanja. Ne gre zgolj za študente, ki so znani po tem, da imajo pestro družabno življenje. Tudi mlajši pari imajo lahko v navadi, da pri njih organizirajo družabne večere. Zaradi tega, lahko hitro dobite pritožbo zaradi hrupa v vašem stanovanju. Če se te stvari dogajajo v bloku ali večstanovanjski hiši, se lahko pritoži tudi svet stanovalcev.

3. Velika družina

Tudi v tem primeru gre za težko prepoznavanje težav, saj po navadi pride na ogled ena oseba, ki se nato odloči za najem. S plačevanjem najemnine takšni ljudje nimajo težav. S težavami pa se boste kaj kmalu srečali vi, saj se lahko zgodi, da vas pokliče prijazen sosed, katerega skrbi množica ljudi, ki naj bi živela v vašem stanovanju ali hiši. Kmalu vam bo jasno, da se je vaše stanovanje spremenilo v prostor, kjer prebiva absolutno preveč ljudi. Zaradi tega po navadi vlada nered v prostoru.

4. Ljubitelji hišnih ljubljenčkov

Seveda z živalmi kot takimi ni nič narobe in so pomemben spremljevalec marsikoga v njegovem življenju. Težave se lahko pojavijo, v primeru ko se kršijo medsebojni dogovori in se pozabi na higieno in čistočo. Veliko je primerov, ko najemniki za sabo zaradi hišnih ljubljenčkov pustijo pravo razdejanje. Lahko se boste srečali z uničenim parketom, preprogo, sedežno garnituro. Stanovanje lahko zaudarja po urinu živali, lahko pride do poškodb na pohištvu in celo luknje v stenah. Za vas je v tem primeru bolje, da že na začetku prepoveste živali v stanovanju.

5. Neodzivni najemniki

Takšni najemniki, so po navadi na prvi pogled povsem v redu, vendar kaj hitro lahko ugotovite, da se vam ne oglašajo, ne plačujejo najemnine, nato pa ugotovite, da so se že zdavnaj izselili iz stanovanja. To se vam lahko zgodi, če oddajate nepremičnino “na črno”, kar seveda ni v skladu z zakonodajo RS.

Da bi se čim bolje izognili tem vrstam najemnikov, je pred oddajanjem nepremičnine potreben temeljit pogovor z morebitnim najemnikom. Pogovorite se predvsem glede pogojev najema, skozi pogovor pa poskusite osebo čim bolje spoznati, ter ugotoviti kdo so ljudje na drugi strani. Dan danes je o ljudeh na voljo veliko informacij. Nekateri izmed njih lahko najdete tudi na družbenih omrežjih.

Vir: cekin.si

V podjetju Triomin si želimo, da je nakup nepremičnine, varen posel. Z našim svetovanjem, vam lahko pomagamo, da niste žrtev prevar, oziroma, da sami sebi ne škodite s podpisom morebitnih neveljavnih ali škodljivih pogodb.

Rezervirajte termin za svetovanje na tel. št.: 040 662 615 ali nam pišite na: info@triomin.si

Similar Posts