Novice

Inflacija v Sloveniji za marec med najnižjimi v EU

Slovenski statistiki so sporočili sveže podatke o gibanju cen življenjskih potrebščin v Sloveniji. Na letni ravni, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki omogoča primerjavo z EU, je imela Slovenija šestodstotno inflacijo. Na mesečni ravni, marca glede na februar, pa so slovenski statistiki izmerili 1,1-odstotno deflacijo, h kateri je bistveno prispeval zakonsko odrejen ukrep oprostitve določenih prispevkov pri plačilu električne energije, zaradi česar se je ta na mesečni ravni pocenila za skoraj 40 odstotkov.

Marčna splošna inflacija je bila na letni ravni šestodstotna

Ob upoštevanju harmoniziranega indeksa cen življenjskih potrebščin, ki omogoča primerjavo z drugimi članicami EU, je v Sloveniji marca letna rast drobnoprodajnih cen znašala šest odstotkov, so sporočili slovenski statistiki.

Kaj to pomeni v kontekstu prejšnjih objav?

  • Marca letos je bila splošna inflacija v Sloveniji veliko višja kot marca 2021, v istem lanskem mesecu je namreč znašala 0,1 odstotka.
  • Marčna inflacija pa je bila hkrati nižja kot februarja 2022, ko je znašala sedem odstotkov.
  • V obdobju zadnjih 20 let je izmerjena splošna inflacija v Sloveniji podobno visoke ravni dosegala v letu 2008. Marca 2008 je denimo znašala 6,6 odstotka, sicer pa je bila v letu 2008 najvišja v juliju, ko je dosegla 6,9 odstotka. Še prej pa so bile podobno visoke stopnje v Sloveniji izmerjene pred vstopom v EU (Slovenija se je v okviru zgodovinsko največje širitve Evropske unije vanjo vključila 1. maja 2004), ko je denimo aprila 2002 slovenska splošna inflacija znašala kar 8,4 odstotka.

Blago se je marca podražilo precej bolj od storitev

S slovenskega statističnega urada Surs so ob tem sporočili še, da so k marčni splošni inflaciji najbolj prispevale podražitve blaga. Na letni ravni so bile namreč cene blaga v povprečju višje za 7,2 odstotka.

Pri tem so po skupinah blaga statistiki največje podražitve izmerili tukaj:

  • blago za trajno porabo se je marca letos na letni ravni v povprečju podražilo za 8,2 odstotka,
  • blago za dnevno porabo se je podražilo za 7,6 odstotka,
  • poltrajno blago pa se je marca v povprečju podražilo za 4,9 odstotka.

Podražitve storitev so bile sicer kar konkretne, a v primerjavi s podražitvami blaga precej manjše. Na letni ravni so bile marca v Sloveniji cene storitev v povprečju višje za 3,5 odstotka.

Vir: finance.si

Similar Posts