Novice

Kako je epidemija vplivala na stanovanjske nepremičnine

Pred dobrima dvema letoma se je pojavil koronavirus. Začetek te epidemije je bil pretresljiv, nato pa nam je prinesel novo normalnost. Veliko dejavnosti, ki smo jih pred tem počeli zunaj svojega doma, sedaj počnemo doma. Ravno zaradi tega so se temeljito spremenile zahteve glede tega, v kakšnih nepremičninah bi radi živeli in kaj bi v njih počeli. Med epidemijo in strogim zaprtjem države, so se na jedilne mize naselili računalniki, služile so tudi kot pisarniške mize in šolske klopi. Zasebnost je v tem času skorajda odpadla. S tem so nastopile nove potrebe.

Zahteve za novo normalnost

Naša bivališča med epidemijo niso dopuščala, da bi svoje delo opravljali z manj stresa. Koncepti novih stanovanjskih stavb, tako iščejo rešitev v dveh smereh. V ospredju so večja bivališča in fleksibilnejša zasnova. Nove stavbe naj bi omogočale čimbolj nemoten potek dela, sprostitve in počitek. Zaradi vse večjega pomena zmanjšanja rabe energije za obratovanje stavb, se pričakuje trend samozadostnosti na ravni bivanja. Nove stavbe pa bodo vsekakor poskrbele tudi za kakovostno in nemoteno komunikacijsko povezavo z zunanjim svetom.

Umik v zasebnost

Težave z zasebnostjo so med epidemijo najbolj občutili tisti, ki bivajo v manjših stanovanjih. Posledice so se kazale v slabem počutju posameznika. Pri zasnovi novih stanovanjskih bivališč bo potrebno predvideti možnost umika. Glede na to, da prostorske omejitve ne dopuščajo pravih rešitev, je potrebno pomisliti na urejanje samozadostnih pisarniških enot, ki se lahko umestijo na vrt. Uživati v soncu, ter biti del zelenega okolja sta zahtevi, ki sta za nova stanovanjska bivališča visoko na lestvici. Zunanji prostor je lahko hitro funkcionalen, saj je zanj dovolj že bivalna terasa, ki omogoča izvajanje številnih dejavnosti na prostem. Zaradi tega pa je potrebno tudi poskrbeti za skladnost materialov. Predvsem priljubljeni smernici bosta nadstrešen zunanji prostor in dovolj zelenja v stalnih koritih ali v loncih. Vzdrževanje tega ne bo pomenilo pretirane časovne obremenitve.

Naravna svetloba 

Bivalno ugodje je precej odvisno od zadostne osvetlitve prostorov, kar nam lahko ponudi naravna svetloba. Spekter, ki ga zagotavlja naravna svetloba, človeškemu telesu pomaga uravnavati hormonsko ravnotežje. Pomanjkanje sončne svetlobe nikakor ni mogoče nadomestiti s statično umetno, saj je njen spekter neprimerljivo ožji. Zaradi tega bo potrebno notranjo zasnovo prilagoditi zadostnemu zajemanju naravne svetlobe, v različnih delih dneva, ter v različnih letnih časih. Človek se za zmanjšanje stresa poslužuje svojim konjičkom. Med epidemijo je marsikdo ugotovil, da potrebuje svoj kreativni prostor, ki mu omogoča kreativnost. Na trgu zaradi tega lahko najdemo tudi več funkcionalno pohištvo, ki nam lahko nudi igranje biljarda ali sestavljanje puzzlov, hkrati pa je lahko to tudi naš odlagalni prostor.

Shranjevanje živil in kuhanje

Zaradi omejenih izhodov do trgovin, je prostor za shranjevanje zalog postal precej bolj obremenjen. Ljudje so nakupili predvsem veliko nepokvarljivega blaga (konzerve, moka, riž…). Kopičenje vseh teh izdelkov pa je ustvarjalo nered. Bodoči iskalci stanovanj bodo tako bolj pozorni na izkoriščenje prostora, ki doslej ni bil izkoriščen. Prostor se lahko zato uredi z raznimi vizualnimi pregradami ali izvlečnimi predali. Ljudje so med epidemijo tudi opazili slabo izkoriščen prostor namenjen kuhinji, saj so bile le te bolj uporabljene. Veliko poudarka bo na poteh za posamezna opravila, ki se pri pripravi hrane vedno znova opravljajo v istem vrstnem redu. Zastavljene bodo tako, da bodo čim krajše. To vam lahko prinesejo manjše kuhinje, ki so bolj funkcionalne, ter zahtevajo manj vzdrževanja.

Preživljanje prostega časa

Ljudje iščejo zelo različne načine za sprostitev. Nekateri berejo knjige, spet drugi poslušajo glasbo, tretji gledajo film ali si privoščijo toplo kopel. Pri tem bo prav tako potrebno pomisliti na boljšo funkcionalnost prostorov, ki lahko stanovalcu ponudijo opravljanje več dejavnosti v istem prostoru. Postavljanje fitnesa v stanovanju je lahko stroškovno prevelik zalogaj. Zaradi tega je dobro, če predvidimo prostore kamor lahko shranimo vso opremo, ko le te ne potrebujemo. Pomemben dejavnik v takih prostorih je tudi prezračevalni sistem. Učinkovito prezračevanje prostorov pomeni čim manj izgube toplote. V novogradnja bo zato nepogrešljiv sistem zmogljivih centralnih prezračevalnih sistemov. V manjših objektih vgradnja takega sistema ni mogoča, zato bodo tam ta problem reševali z lokalnimi prezračevalniki.

Povezljivost in prilagodljivost prostorov

Kot smo že omenili, bo potreben razmislek, kako relativno premajhen notranji prostor narediti bolj funkcionalen, ter ga prilagoditi tako, da ne bo služil opravljanju zgolj eni dejavnosti. Pomoč pri urejanju takšnih prostorov vam je lahko več funkcionalno pohištvo. Slednjega so do pred kratkih uporabljali zgolj v manjših bivališčih. Na trgu že obstajajo razne dvižne postelje, skrite pisarne in kuhinje v omarah, ki jih lahko umestimo tudi v stanovanjsko hišo. Nujna pa je postala tudi dovolj hitra komunikacijska povezava z zunanjim svetom. Zagotovo se bo zaradi tega širilo tudi območje pokritosti povezave.

Vir: cekin.si

Similar Posts