Davki

Kako je s plačilom davka iz naslova napitnin v gostinstvu?

Furs je objavil pojasnilo, da bo jasno, kdaj na napitnine plačate davek in kdaj ne. Tako se pred davkarijo ni več treba skrivati, če vam gost za dobro storitev primakne še kakšen evro, v restavracijah je to ob dobri storitvi navadno med petimi in desetimi odstotki računa. V praksi je seveda jasno, da tistih nekaj evrov natakar ne bo prinesel šefu, ki mu ga bo potem kot obdavčljivi dohodek nakazal prek plače. Pa vendar – zadeve niso bile jasne in še vedno bi se lahko našel kakšen tečen inšpektor, ki bi v kotu kavarne sedel in štel, koliko napitnine, ki bi po njegovem morda celo morala biti obdavčljiva, je natakarju kanilo v žep. Tudi razlage so bile takšne. Uradna je bila, da so napitnine prihodek podjetja in morajo biti tako tudi zavedene in obdavčene, potem ko gredo s plačo k natakarju kot plača. Torej z dohodnino in prispevki.

Katere napitnine so obdavčene in katere ne?

1. Napitnino prejme natakar in je ta napitnina namenjena le njemu, kar pomeni, da je ne deli z nikomer. Ni mu je treba dati ne lastniku gostinskega lokala ne kuharjem ne drugim delavcem v gostinskem lokalu oziroma mu je ni treba oddati na za to odrejeno mesto. Ta ni obdavčena, če gre za simboličen znesek. Kaj je to simboličen znesek, na Fursu še niso določili.

2. Drugi primer je, ko se na primer natakar in kuhar dogovorita, da bosta delila prejeto napitnino, lastnik gostinskega lokala pa še zmeraj nima dostopa do te napitnine. Tudi takšna napitnina ni obdavčena.

3. Kaj pa, če lastnik gostinskega lokala zahteva, da se vsa napitnina odloži na posebej odrejeno mesto in nato on ob koncu dneva, tedna ali meseca to napitnino razdeli med natakarje, kuharje ali preostale zaposlene? Ta napitnina pa je obdavčena.

  • Napitnina pomeni prihodek pravne osebe ali na primer samostojnega podjetnika.
  • Napitnina se zavede med prihodke gostinca, kar mu viša davčno osnovo za davek na dobiček (na dohodke pravnih oseb oziroma na dohodke iz dejavnosti), ki pa se hkrati zniža za stroške plačila zaposlenim, če gostinec napitnino razdeli mednje. Na znesek se načeloma tudi obračuna DDV, torej če je napitnine deset evrov, je od tega 8,2 evra čiste napitnine, 1,8 evra (22 odstotkov) pa DDV.
  • Ko je napitnina na primer s plačo izplačana zaposlenemu, se nanjo obračunata še dohodnina in prispevki za socialno varnost. Torej – kot če gre za plačo.

Kaj pa, če na primer gost v lokalu plača s kartico in prek kartice pusti tudi napitnino? »Plačilo posamezne napitnine s kartico samo po sebi ne spremeni opisane davčne obravnave,« pravijo na Fursu.

Vir: finance.si

Similar Posts