Novice

Kako naj mladi pridejo do svoje hiše ali stanovanja?

Smo še vedno v obdobju vrtoglavih cen nepremičnin in občutnem pomanjkanju izbire na trgu. Marsikdo bi v tem obdobju že obupal nad iskanjem nepremičnine, pa vendar to ni smiselno. Potrebno je vztrajati, vendar še vedno vedeti, da brezglavo kupovanje ne pride v poštev.

Nakup nepremičnine je verjetno največja odločitev materialnega značaja, ki jo sprejmete v življenju. Stanovanjska stiska mladih je iz leta v leto večja. Ocenjeno je, da primanjkuje več kot 10.000 stanovanj. Cene od leta 2018 vztrajno rastejo. Na voljo pa so predvsem luksuzna stanovanja, ki so tako ali tako zelo draga in ne primerna za mlade, saj se je večina šele znašla na trgu dela, zato pogosto nimajo možnosti za kredite ali posojila, zato so obsojeni na najemniška stanovanja ali bivanje pri starših.

Mladi po navadi prepozno začnejo razmišljati o nakupu nepremičnin, potem pa so kar naenkrat vrženi pred odločitvijo. Po končani šoli, je potrebno razmišljati o prvi službi, partnerju in nepremičnini v kateri si bo ustvaril svoje gnezdece. V tisti naglici, redko kdo sploh razmišlja dolgoročno, kaj je kupil in kje. Razmišljati je potrebno že prej, ali smo navajeni podeželja ali mestnega utripa. Ali za vikende raje kosimo travo na vrtu ali odhajamo na razne izlete. Ti dve iztočnici lahko pripomoreta k začetku razmišljanja o bivanju.

Veliko mladih ima možnost ureditev stanovanja v hiši staršev, kar pomeni, da si uredijo stanovanje nad starši. To prinaša veliko prednost, ki s sabo prinese še vedno velike stroške, saj so prostori potrebne prenove ali vsaj opremljanja. Ta možnost pa lahko hitro pripelje do ne ljubih težav s starši, saj marsikdaj mladim zaradi svojega življenjskega sloga omejujejo svobodo. Zato je to možnost potrebno preučiti in se vprašati o ljudeh, ki bodo s tabo nenazadnje delili stanovanje in predvsem postaviti meje že na začetku bivanja.

Naslednja priljubljena rešitev za mlade je najemniško stanovanje. Tudi tukaj je potrebno paziti na pasti. Najemniška stanovanja po navadi nudijo fleksibilnost, kar pomeni, da ga lahko ob menjavi službe, povečanju družine brez večjih težav zamenjamo in najdemo na ustreznejši lokaciji. Res pa je, da je potem vaš življenje v rokah najemodajalci, kateri si lahko vzame pravico, da bo stanovanje prodal, vi pa boste primorani v nekaj mesecih zapustiti to stanovanje. Potrebno je tudi vedeti, da se prostore v najemniškem stanovanju ne da preurejati po željah najemojemalca. Lahko se zgolj spreminja pohištvo, vendar na lastne stroške.

Obstaja tudi najem neprofitnega stanovanja, kjer je najemnina ugodnejša, vendar zato po navadi ne dobimo niti opremljenega stanovanja, temveč prazen prostor, ki ga moramo sami opremiti s svojim pohištvom. Res pa je, da takšna stanovanja mladim predstavljajo odlično odskočno desko za naprej.

Če vas nobena izmed prejšnjih možnosti ne pritegne, vam ostane zgolj nakup stanovanja ali hiše.

V podjetju Triomin si želimo, da je nakup nepremičnine, varen posel. Z našim svetovanjem, vam lahko pomagamo, da niste žrtev prevar, oziroma, da sami sebi ne škodite s podpisom morebitnih neveljavnih ali škodljivih pogodb.

Rezervirajte termin za svetovanje na tel. št.: 040 662 615 ali nam pišite na: info@triomin.si

Similar Posts