Novice

Kako najlažje priti do lastnega doma?

Lahko bi rekli, da je največja želja večine posameznikov, ravno to, da bi imeli enkrat svoj dom. Z malo pomoči vam to lahko uspe. Potrebno pa je vedeti, da gre za velik projekt, ki se ga je potrebno lotiti premišljeno.

Slovenci že od nekdaj zidajo in kupujejo hiše ali stanovanja, saj jim to daje občutek varnosti in občutek toplega doma. Dom je prostor, iz koder izvirajo nepozabni spomini in trenutki. Zaradi tega je želja po lastnem domu v slovenski kulturi globoko zakoreninjena. Težava pa se pojavi, ko se začne resno razmišljati o tem, ali si lahko dom sploh privoščimo. Pred gradnjo ali nakupom doma je potrebno skrbno razmisliti, kaj si lahko privoščimo.

Ocenite svoje finančno stanje

Preverite vse prihranke, kot so mogoče pozabljene naložbe oziroma delnice iz otroštva, varčevalne račune, zlato rezervo in podobno. Bližje sanjskemu domu vas lahko pripelje tudi prispevek staršev, starih staršev, stricev in preostalih družinskih članov, ki lahko nekaj malega pristavijo na kup. Ta pomoč velikokrat pride brez obveznosti in mogoče jih boste lahko kmalu razveselili s povabilom na druženje v vaš novi dom.

Pretehtajte svoje želje

Upoštevajte svoj življenjski stil, saj gre za dolgoročno investicijo, zato je pomembno, kako se počutite v svojem domu. Pomislite na potne stroške do službe, šole in podobno, da vam pozneje ne bodo povzročali slabe volje. Imate radi mestni vrvež in dogajanje ali bolj uživate v osrčju narave, medtem ko pijete kavo na terasi? Pri uresničevanju svojih želja vedno pomislite na vse, da boste resnično uživali v končnem rezultatu.

Odločitev za nakup nove ali stare nepremičnine

Starejša nepremičnina je pogosto cenovno dostopnejša, kar pa ne pomeni vedno tudi nižjih stroškov. Celovita prenova je lahko velik strošek, zato upoštevajte stanje nepremičnine. Če je omet že preperel, ni narejena primerna izolacija, je prisotno veliko vlage itd., je skoraj bolje zgraditi oziroma kupiti novo nepremičnino.

Živeti z najemnino ali odplačevati kredit?

Po statističnih podatkih so Slovenci še vedno raje lastniki kot najemniki. Na to verjetno vplivajo tudi razmere na najemniškem trgu. V letu 2018 je bilo za najem kvadratnega metra treba odšteti 9 evrov. Torej stane stanovanje s 40 kvadrati približno 360 evrov. V povprečju se je cena najema povečala za 8,6 odstotka, medtem ko so najvišje cene najema v Ljubljani in na Primorskem. Marsikdaj lahko mesečni obrok za odplačilo stanovanjskega kredita znaša celo manj od mesečne najemnine.

Konec koncev dom ni samo dom, ampak je lahko tudi pot do finančnega uspeha. Vlaganje v nepremičnino še vedno velja za eno najbolj varnih naložb, poleg tega pa lahko vrednost nepremičnine še raste.

Vir: cekin.si

V podjetju Triomin si želimo, da je nakup nepremičnine, varen posel. Z našim svetovanjem, vam lahko pomagamo, da niste žrtev prevar, oziroma, da sami sebi ne škodite s podpisom morebitnih neveljavnih ali škodljivih pogodb.

Rezervirajte termin za svetovanje na tel. št.: 040 662 615 ali nam pišite na: info@triomin.si

Similar Posts