Novice

Koliko vas stane gradnja nove hiše?

Zagotovo ste že kdaj sanjali o tem, kako lepo bi bilo če bi zgradili svojo hišo, uredili njeno okolico po svoje. Poleg tega bi lahko imeli še velik vrt, kjer bi preživljali svoje tople dneve ob krasnih cvetlicah in ob krasni zelenjavi, ki bi jo pridelali doma. Žal pa vse skupaj ni tako preprosto, saj gradnja nove hiše zahteva velik finančni zalogaj. Prav tako, pa hiša zahteva tudi skrb, urejanje in razna popravila.

Prvi strošek s katerim se boste srečali ob gradnji nove hiše, je papirologija. Sledi gradnja, na ceno katere pa vplivajo različni dejavniki. Odvisno je od izbire materialov, velikosti novogradnje, načina izvedbe, tipa hiše in tudi to, kako energijsko učinkovita bo vaša hiša. Prihranite lahko pri parceli, če z njo že razpolagate in je ne rabite kupiti za novogradnjo. Lahko pa se zgodi, da parcele še nimate in jo morate kupiti, poleg tega pa na njej stoji že objekt, za katerega morate plačati tudi rušitvena dela in odvoz materiala.

Povprečna cena nove hiše

Pred začetkom gradnje se najprej srečate z dokumentacijo. Strošek projektne dokumentacije se prične pri 26 evrih na m2. Sledi pridobitev gradbenega dovoljenja, za katerega boste plačali od 16 evrov na m2. Sledi idejna zasnova, katere cena se prične pri 6 evrov na m2. Potrebno pa je pridobiti tudi projekt za izvedbo, za katerega boste plačali najmanj 5 evrov na m2.

Odvisno je od tega ali je vaša izbira gradnja hiše na ključ, ali gre za montažno hišo ali novogradnja v lastni režiji. Izbira v lastni režiji je od gradnje hiše na ključ cenejša do petnajst odstotkov. Za gradnjo hiše na ključ boste tako odšteli nekje med 900 in 1300 evrov na m2, za gradnjo montažne pa med 1000 in 1450 evri na m2. Veliko pa je še drugih dejavnikov, na katere lahko vplivate tudi sami. Ko boste imeli natančno popisana vsa dela in material in, ko od različnih ponudnikov pridobite približne cene, nikar ne pozabite na dodatna dela med gradnjo. Cena je na koncu skoraj v vsakem primeru višja.

Vplivanje na ceno

Pomembno lahko odločate že ob izbiri ali boste gradili pritlično ali nadstropno hišo. Ne boste verjeli, da je izbira nadstropne hiše cenejša. Temu je tako ravno zaradi tega, ker za nadstropno hišo potrebujete manjšo temeljno ploščo in manjšo streho. Na ceno vpliva energetska učinkovitost hiše. Nizko energetske hiše so seveda cenejše za gradnjo, vendar se bodo ti stroški čez leta poravnali, saj boste s takšno hišo imeli več stroškov za ogrevanje. Pred pričetkom česarkoli je pomembno, da naredite dobro finančno shemo in zapišite kakšne so vaše želje.

Postopek gradnje hiše

Pred pričetkom gradnje je na vrsti izbira parcele. Bodite pozorni na njeno velikost, saj je od tega odvisno kolikšen vrt želite imeti in koliko prostora potrebujete. Če razmišljate o garaži, bazenu ali še o čem ob hiši, boste potrebovali večjo parcelo. Cena parcele je odvisna predvsem od terena in lokacije. Temu sledi vpis v zemljiško knjigo, ureditev lokacijskih informacij in idejni načrt. Nato pa sledi gradnja hiše, ki je razdeljena na 5 faz.

1. Gradbena faza: Pripravi se teren, izkoplje jamo za postavitev hiše in postavi temelje ter temeljne plošče.

2. Gradbena faza: V primeru, da imate namen zgraditi podkleten objekt, je na vrsti postavitev kletne plošče.

3. Gradbena faza: V tej fazi se lotimo gradnje konstrukcije vseh etaž in podstrešja in strehe. Opravijo se tudi krovska in kleparska dela.

4. Gradbena faza: Sem spada postavitev predelnih sten v notranjosti, izdelava betonskih tlakov, izolacija, izdelava ometov, napeljava inštalacij, izdelava talnih in stenskih oblog, postavitev stopnišč, stavbno pohištvo, polaganje estrihov, izolacija, ključavničarska in kamnoseška dela.

5. Gradbena faza: V zadnji fazi se dokončajo vse inštalacije, prepleskajo stene in vse potrebno, opravijo se steklarska dela in položi stenske ter talne obloge.

Ko je zaključena gradnja hiše, sledi najboljši del. To je opremljanje stanovanja po vašem okusu.

Opremljanje prostorov

Opremljanje prostorov vam lahko povzroči veliko sivih las. Pred nakupom pohištva najprej razmislite kakšen slog pohištva vam ustreza. Naredite si seznam, kaj vse je potrebno kupiti. V trgovini s pohištvom lahko izkoristite brezplačen izris prostora, zaradi katerega si boste lažje predstavljali kako naj bi prostor na koncu izgledal. Okvirno boste za opremljanje vseh prostorov zapravili okoli 15.000 €, na višino tega stroška pa lahko sami zelo vplivate. Lahko pa si umislite notranjega oblikovalca, ki bo za vas oblikoval notranje prostore in jih bo najbolje izkoristil, ter poskrbel za barvno usklajenost. Prihranili boste, če se tega lotite sami, vendar vam bo to vzelo veliko časa in energije.

Urejanje okolice

K urejanju okolice, štejemo veliko različnih stvari. Pametno si je urediti teraso z nadstreškom, da boste lahko uživali na svežem zraku v vsakem vremenu. Dovoz do hiše je lahko asfaltiran, tlakovan ali peščen. Seveda je odločitev vaša, kaj vam bo najbolj praktično in koliko sredstev vam je še ostalo od gradnje hiše. Ne pozabite na ustvarjanje vrta, če si želite domače zelenjave. Poleg zelenjave lahko na vrtu posadite tudi nekaj cvetlic, ki bodo poživele vašo okolico. Če je po vsem tem v vaši denarnici ostalo še kaj sredstev, si lahko na vrtu privoščite tudi bazen. Sicer si ob finančni omejenosti izberite sprva zgolj stvari, ki veste, da so za vas uporabne.

Pred gradnjo hiše imejte torej pripravljen dober načrt in naj vam ne bo nerodno za različna mnenja povprašati različne strokovnjake. Želimo vam, da bo izgradnja hiše čim manj stresna, ter da vas ne preseneti končna cena zgrajene hiše, saj je le ta lahko kaj hitro višja od predvidene.

Vir: cekin.si

Similar Posts