Novice

Lanska božičnica vsakemu četrtemu, v povprečju skoraj 800 evrov.

V Sloveniji je bila povprečna bruto plača za lanski november 2.084,38 evra in je bila zaradi izrednih izplačil – torej božičnic, trinajstih plač oziroma nagrad za uspešnost, v javnem sektorju pa tudi zaradi izplačil dodatkov zaradi epidemije koronavirusa – glede na mesec prej realno višja za 9,7 odstotka, poroča državni statistični urad (Surs). Povprečna neto plača za lanski november je tako bila 1.363,86 evra.

S plačo za november je izredno izplačilo dobilo 24,9 odstotka vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo (to je za 3,4 odstotne točke več kot leto prej). Božičnice oziroma izredna izplačila, izplačana s plačo za lanski november, so v bruto znesku znašala v povprečju 796,88 evra, kar je 5,3 odstotka več glede na povprečno izredno izplačilo za november 2020. Ob tem naj spomnimo, da nekatera podjetja izplačujejo nagrade za uspešnost še v začetku letošnjega leta, torej s plačo za lanski december, tako da je delež zaposlenih, ki so prejeli božičnice, verjetno še nekoliko večji.

Kje so povprečne bruto plače najvišje in kje najnižje?

Zaradi izrednih izplačil so povprečne bruto plače za lanski november presegle mejo tri tisočake evrov v energetiki (3.345 evrov) ter financah in zavarovalništvu (3.333 evrov), medtem ko so najnižjo povprečno bruto plačo za lanski november imeli v gostinstvu (1.365 evrov).

V lanskih prvih 11 mesecih so najvišjo povprečno bruto plačo izplačali v financah in zavarovalništvu (2.784 evrov), energetiki (2.755 evrov) in IKT-panogi (2.565 evrov). Medletno so se povprečne bruto plače v tem obdobju najbolj zvišale v gostinstvu (za 12,3 odstotka, na 1.323 evrov) in izobraževanju (za deset odstotkov, na 2.135 evrov).

Kako bodo letos rasle plače?

Banka Slovenije v napovedih makroekonomskih gibanj ocenjuje, da se bo rast plač ob izrazitih razlikah med državnim in zasebnim sektorjem upočasnila na 2,7 odstotka. Kot pojasnjujejo, bodo v državnem sektorju, predvsem v zdravstvu in socialnem varstvu, na rast plač še vedno najbolj vplivali začasni epidemični dodatki. Pričakujejo tudi, da se bodo še povečevali širši plačni pritiski, skupna rast plač pa naj bi se do leta 2024 zvišala na štiri odstotke.

Vir: finance.si

Similar Posts