Novice

Počitek je pomemben del našega življenja!

Sedaj, ko se po epidemiji nekako vračamo v normalno življenje, se tempo življenja hitro povečuje nazaj na visoke obrate. To od nas zahteva veliko več koncentracije in zbranosti na delovnem mestu. Pri vsem tem, seveda ne smemo pozabiti, da tudi naše telo potrebuje zaslužen počitek, da se regenerira, ter da počijejo tudi možganske celice. Na portalu finance, so predstavili sedem vrst počitka, ki koristi regeneraciji telesa.

Prva vrsta počitka je: fizični počitek. A tudi ta ima pasivno in aktivno obliko. Spanje in kratki popoldanski počitki pomenijo tako imenovano pasivno obliko počitka, medtem ko joga, masaža in raztezanje pomenijo aktivno obliko počitka, ki vzpostavlja prožnost telesa, poveča vnos kisika v telo in krvno cirkulacijo.

Mentalni počitek je druga vrsta počitka, ki ga lahko vzpostavimo z meditacijo, ko imamo izpraznjene misli, ali z nenamenskim časom, ki si ga preprosto »vzamemo« sami zase za refleksijo. Harvardska študija je, na primer, pokazala, da so ljudje, ki si vzamejo 15 minut na dan za refleksijo, do 23 odstotkov bolj produktivni, čeprav se pri tem ne moremo izogniti ironiji v kontekstu počitka.

Senzorični počitek pomeni tretjo obliko počitka. Vključuje omejitev izpostavljenosti svetlobnemu onesnaževanju v našem življenju, zlasti s tako imenovano modro svetlobo, ki seva z različnih vrst zaslonov, od pametnega telefona do računalnika, tablice, pametne ure in televizorja. K temu je treba dodati še hrup. In prav izpostavljenost modri svetlobi, ki seva z zaslonov nekaj ur pred spanjem, je eden glavnih razlogov za pandemijo nespečnosti, ki že dolgo pesti razviti svet.

Naslednja oblika počitka je tako imenovani kreativni počitek, ki ga ne potrebujejo samo ustvarjalni ljudje, ampak tudi tisti, ki morajo vsak dan reševati težave in zanje iskati neserijske rešitve. Prav kreativni ljudje so eni izmed tistih, ki so najbolj v nevarnosti pred izgorelostjo zaradi pogosto močne strasti do svojega dela.

Poznamo pa še tri, manj znane oblike počitka. To je čustveni počitekdružbeni počitek in duhovni počitek. Čustveni in družbeni počitek sta pogosto povezana, saj prav prizadevanje za zadovoljevanje drugih ali pa ugajanje drugim ljudem vodi v pomanjkanje časa zase in za procesiranje lastnih čustev. Kolikokrat si vzamemo čas zase, da razmislimo, kaj čutimo? Duhovni počitek je nekoliko drugačen, a vključuje čas, ko se lahko povežemo s čim, kar nam daje občutek pripadnosti onkraj fizičnega ali mentalnega. Prav duhovnost je tisto, kar najbolj manjka v današnjem »hitrem« življenju, saj nam ga pomaga osmisliti.

Vir: finance.si

Similar Posts