Novice

Rasti tečajev zaenkrat ni za pričakovati

Vse kaže, da je inflacija v ZDA dosegla vrh, vseeno pa vlagatelje skrbi skorajšnje zvišanje obrestnih mer v največjem svetovnem gospodarstvu. Vlagatelji na svetovnih borzah so nekoliko pritisnili na zavoro, saj bi lahko trge, kjer so se delnice in indeksi minuli teden okrepili, le stežka našli pišejo na portalu Finance.

Vlagatelji so največ premlevali podatke o inflaciji v ZDA, saj je ameriško ministrstvo za delo sredi tedna poročalo, da se je potrošniška košarica čez lužo decembra na letni ravni podražila za sedem odstotkov, kar je največ po letu 1982. Čeprav podatki kažejo, da je stopnja inflacije v ZDA dosegla vrh, vlagatelje vseeno skrbi skorajšnje zvišanje obrestnih mer v največjem svetovnem gospodarstvu. Na razpoloženje vlagateljev so negativno vplivali tudi slabi podatki o decembrski prodaji na drobno v ZDA in mešani poslovni rezultati večjih bank, opazno pa je tudi precejšnje umikanje vlagateljev iz tehnološke panoge.
Prodaja na drobno je v ZDA decembra v primerjavi z novembrom upadla za 1,9 odstotka, na okoli 550 milijard evrov, kar je neprijetno presenetilo analitike, ki so po štirih zaporednih mesecih rasti pričakovali zmanjšanje za morda največ 0,1 odstotka. Znižala je tudi vrednost delnic bank Citigroup in JPMorgan Chase, potem ko sta v zadnjem četrtletju lani imeli manjši dobiček. V obeh primerih je upad dobička posledica višanja stroškov. Ameriški indeksi so teden sklenili nižje, Dow Jones je zdrsnil za 0,9 odstotka, indeksa S & P 500 in Nasdaq sta se znižala za 0,3 odstotka.

Koronavirus še vedno močno vpliva na nemško industrijo.

Pandemija še vedno povzroča gospodarsko negotovost v Nemčiji, zato gospodarski vzpon še ni dosegel primerne hitrosti. Kot pravijo v združenju nemške industrije BDI, so knjige naročil polne, vendar proizvodnji ne uspe slediti povpraševanju. Zaradi ozkih grl pri dobavi trpijo zlasti podjetja v avtomobilski, strojni in elektroindustriji, združenje pa za letos pričakuje 3,5-odstotno gospodarsko rast, potem ko je bila lanska ocenjena na 2,5 odstotka. Na nemški borzi je indeks DAX upadel za 0,4 odstotka.

Na Kitajskem razcvet prodaje vozil.

Azijske borze so bile ves teden večinoma pod vplivom dogajanja na ameriških borzah, a razplet ni bil enoten. Japonski indeks Nikkei se je tako znižal za 1,2 odstotka, regijski indeks MSCI.EM pa je pridobil 2,6 odstotka. Vlagatelji so pozdravili novico, da je na Kitajskem lani prvič po letu 2018 zrasla prodaja avtomobilov, tudi zaradi čedalje večjega povpraševanja po električnih in hibridnih vozilih. Prodanih je bilo okoli 20 milijonov novih vozil, kar je 4,4 odstotka več kot leto prej.

Vir: finance.si

Similar Posts