Novice

Za ljubljansko borzo dober začetek leta

Vlagatelji na ljubljanski borzi so bili v prvem tednu novega leta imenitno razpoloženi ter so planili po delnicah, rast indeksa je bila izdatna. Po zapravljivem decembru marsikdo sklene, da bo po novem letu varčeval, a vlagatelji na ljubljanski borzi imajo vsaj za zdaj drugačne zaobljube.

V prvem trgovalnem tednu leta 2022 so planili po skoraj vseh delnicah in indeks SBI TOP potisnili krepko višje. Njegova vrednost je poskočila za 2,6 odstotka, na 1.291,51 točke, na tedenski ravni so se opazno podražile vse delnice, na ravni iz konca prejšnjega leta so ostale le Krkine delnice. Največjo rast so v primerjavi s prejšnjim četrtkom, na zadnji dan starega leta je bila borza zaprta, dosegle delnice Zavarovalnice Triglav in NLB. Prve so se okrepile za 4,9 odstotka, druge za 4,5 odstotka. Po rasti je sledil Telekom, ki se je na tedenski ravni okrepil za 3,9 odstotka, Luka Koper je pridobila 3,3 odstotka, Petrol je zrasel za 3,2 odstotka. V indeks SBI TOP sodijo še delnice KD Group in Uniorja, vendar pa vlagatelji z njimi trgujejo v standardni kotaciji. Delnice KD Group so v prvem tednu upadle za 3,9 odstotka, Uniorjeve delnice pa so pridobile 7,6 odstotka.

Krka še z nekaj več lastnimi delnicami

Novomeški farmacevt nadaljuje nakupe lastnih delnic, v zadnjem tednu jih je dokupil še skoraj štiri tisoč v vrednosti okoli 460 tisoč evrov, Krka pa ima zdaj v lasti 5,15 odstotka lastnih delnic. Tudi sicer so imeli borzni posredniki kar nekaj dela, sklenili so za 5,8 milijona evrov poslov.

Vajeni smo, da prvi dnevi novega leta minejo brez pomembnejših novic iz gospodarstva, ki bi lahko vplivale na trgovanje, in tako je bilo tudi tokrat. Treba je vseeno omeniti, da je avstrijska družba Panta Rhei postala 33,29-odstotna lastnica kočevskega Melamina, ki je na borzi tako rekoč nelikviden.

Kapitalska družba išče novega člana oziroma članico uprave za področje sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Rok za prijavo na razpis je 9. februar 2022. Z januarjem se bo okrepila konkurenca na področju ponudbe izdelkov za gradnjo, obnovo in vzdrževanje, saj je družba Merkur trgovina prevzela nov trgovski center na nekdanji lokaciji trgovine TGH v Črnomlju. Črnomaljski je že 24. trgovski center, s katerim Merkur trgovina krepi maloprodajno mrežo.

Vir: finance.si

Similar Posts