Novice

Brez pretirane zaskrbljenosti v gospodarstvu

Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji je bilo ob koncu leta spodbudno, in to kljub strahu in negotovosti glede razvoja epidemioloških razmer doma in po svetu zaradi pojava različice omikron ter navzlic povišani inflaciji, predvsem ko gre za cene energije.

Kazalnik gospodarske klime drugič zapored navzgor, precej višje kot lani v tem času

Nekoliko slabše razpoloženje le v storitvah

K zvišanju vrednosti kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so po navedbah statistikov prispevali skoraj vsi podkazalniki. Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil višji za 1,6 odstotne točke, med potrošniki je narasel za 0,6 odstotne točke, v trgovini na drobno za 0,5 odstotne točke in v gradbeništvu za 0,3 odstotne točke. V storitvenih dejavnostih, ki so že ves čas epidemije COVID-19 najbolj na udaru omejitvenih ukrepov, če do njih pride, je bil medtem ob negotovosti glede nadaljnjega razvoja epidemioloških razmer in ob novicah o zaostrovanju ukrepov po Evropi, za 1,1 odstotne točke nižji. Medletno pa je prav kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih izkazoval najvišjo razliko. Glede na lanski december, poln omejitev, je bil tako višji za 7,0 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil višji za 3,5 odstotne točke, v gradbeništvu za 1,3 odstotne točke, v trgovini na drobno in med potrošniki pa za 1,1 odstotne točke.

V predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu zaupanje večje kot pred korono, drugod manjše

Na statističnem uradu v okviru raziskave Poslovne tendence merijo tudi zaupanje med podjetji po glavnih področjih dejavnosti v gospodarstvu, pri tem pa uporabljajo podkazalnike, kot so trenutna, pričakovana in zagotovljena proizvodnja, stanje naročil, zaloge končnih izdelkov ter pričakovane cene, zaposlovanje in izvoz. Decembra se je na mesečni ravni zaupanje okrepilo na vseh področjih z izjemo storitvenih dejavnosti. Medletno pa so bile vrednosti kazalnikov zaupanja višje povsod. V predelovalnih dejavnostih je bila vrednost kazalnika zaupanja z 10 odstotnimi točkami za štiri odstotne točke višja kot v novembru, za devet odstotnih točk nad vrednostjo v lanskem decembru in za 10 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Februarja lani, torej zadnji mesec pred izbruhom epidemije, je bila vrednost pri eni točki. V gradbeništvu je vrednost kazalnika dosegla 28 točk. Od vrednosti v novembru je bila višja za šest odstotnih točk, od vrednosti v decembru 2020 za 27 odstotnih točk in od dolgoletnega povprečja za 39 odstotnih točk. V predkoronskem februarju 2020 je bila pri sedmih točkah. Na ostalih področjih trenutne vrednosti kazalnika zaupanja še ne dosegajo predkoronske ravni.

V trgovini na drobno se je decembrska vrednost ustavila pri 15 točkah. Od novembrske je bila višja za devet odstotnih točk, od tiste v decembru lani za 22 odstotnih točk in od dolgoletnega povprečja za tri odstotne točke. Februarja lani je bila vrednost kazalnika pri 31 točkah. Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil decembra ob povečanju negotovosti glede epidemioloških razmer za štiri odstotne točke nižji kot novembra. Vseeno pa je bil a njegova vrednost kar za 24 odstotnih točk višja kot decembra lani. Od dolgoletnega povprečja je navzgor odstopala za eno odstotno točko, glede na predkoronski februar 2020 pa je bila nižja za šest odstotnih točk.

vir: finance.si

Similar Posts