Novice

Od sobote račun v papirnati obliki ni več obvezen!

Iz FURSa sporočajo, da bo v soboto konec obvezne izdaje papirnatih računov. So trgovci, gostinci in ostali na to pripravljeni?

Na portalu Finance pišejo, da bo v soboto konec obvezne izdaje računov v papirni obliki, če bodo to izrecno želeli kupci, pa bodo papirni račun lahko dobili. Ali se bo omenjena poenostavitev prijela (kmalu) tudi v praksi, je druga zgodba. Tudi zato, ker davčne blagajne večinoma še nimajo prilagojenih sistemov, ki vključuje možnost netiskanja računa v papirni obliki ob hkratni davčni potrditvi.
Veliko gostincev in trgovcev sploh nima možnosti, da na blagajni davčno potrdi račun, ob tem pa ga ne natisne v papirnati obliki. Fursovi inšpektorji napovedujejo, da bodo še vedno izvajali nadzor ali so v svoji davčni blagajni izdali račun, čeprav ga v papirnati oblike kupcu ne bo potrebno več izdati.

Med gostinci se govori, da bodo račune izdajali redno tudi v papirni obliki, saj gostje »radi preverijo, kaj in koliko so za kaj plačali«. Trgovci pravijo, da bodo papirnate račune nehali izdajati postopoma. Tudi v hotelih jih bodo verjetno še tiskali, pravijo v eni od večjih verig.

Opozorimo sicer, da prenehanje obveznosti izdaje oziroma, kot pravijo na Fursu, izročanja računa v papirni obliki ne pomeni prenehanje obveznosti izdaje računa na splošno. Gre samo za tiskanje na papir. Namreč, račun bo v davčni blagajni, ki je neposredno povezana s Fursom, še vedno moral biti evidentiran in izdan.

Novost, da trgovcu, frizerju, vulkanizerju, gostincu in vsem drugim, ki delajo z gotovino s končnimi porabniki, ni treba več izdati oziroma izročiti avtomatsko računa v papirni obliki, pomeni tudi, da vam inšpektor Fursa ne bo kot kupcu več smel napisati kazni v višini 40 evrov, če ob izhodu iz lokala računa niste shranili. Tega sicer v praksi niso počeli, a teoretično je to danes še možno.

Kako bo z reklamacijami, če računa nimate?

Pričakovati tudi je, da bodo kupci zahtevali račun v papirni obliki za nakupe dražjih stvari, tehničnih aparatov, za katere lahko uveljavljajo garancijo. Ta je seveda lahko tudi v elektronski, pdf-obliki.

Zakon o varstvu potrošnikov sicer nikjer kot pogoj natančno ne zahteva predložitve računa. A kljub temu mora pri uveljavljanju garancije kupec dokazati, da je na primer telefon kupil pri točno določenem prodajalcu, pomemben je tudi čas nakupa. Omenjeno pa je najlažje dokazati z računom.

Vir: finance.si

Similar Posts