Novice

Nov protokol PCR testiranja. Kaj to pomeni za bolniška nadomestila?

Zaradi zasičenosti laboratorijev za potrjevanje okužb na covid-19, je bil sprejet nov protokol za pošiljanje oseb na PCR testiranje. Osebni zdravnik tako po novem, osebe z okužbami dihal ne pošlje takoj na PCR-test. Po novem velja, da se naj bi vsi s simptomi ali slabim počutjem samotestirali doma, oziroma opravili hitri test. V primeru, da je ta pozitiven pokličete osebnega zdravnika in on vas napoti na PCR-test.

Kako je z bolniškim staležem?

Dokler vam s PCR-testom ni potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, uradno niste zboleli za covidom-19. Zgolj pozitiven hitri test ne pomeni uradne potrditve okužbe s covidom-19, takšna so navodila ministrstva za zdravje, pojasnjujejo na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Tako se vsi pozitivni rezultati hitrih testov še vedno preverjajo s PCR-testi.

Kako to vpliva na bolniška nadomestila? Ko vam je s PCR potrjena okužba, velja, da ste zboleli za covidom-19, in vam bo zdravnik odredil izolacijo. V primeru izolacije zaradi potrjenega covida-19 je zavarovanec – tako zaposleni pri delodajalcu kot samostojni podjetnik – upravičen do nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

V primeru bolezni, če ne gre za covid-19, pa pomeni nadomestilo 80 odstotkov osnove, prvih 30 dni gre v breme delodajalca, pišejo na portalu Finance.

Veljavnost bolniške odsotnosti zaradi covida.

Od kdaj vam bo zdravnik pisal kot razlog za odsotnost z dela izolacijo? Ali bo to od prvega dne, ko ste se slabo počutili, ali šele od takrat, ko vam je bila okužba potrjena s PCR, še ni jasno. Na zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da bodo ministrstvo za zdravje zaprosili za dodatna pojasnila glede tega, kako se bodo zdravniki odločali o bolniškem staležu zavarovancev.

Vir: finance.si

Similar Posts