Novice

Finančna uprava je poslala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine.

Pretekli teden je lahko večina na eDavkih že videla informativne izračune dohodnine, v nabiralnike pa jih dobite predvidoma kakšen dan pozneje; druga tranša, v kateri so tudi podjetniki in tisti z vzdrževanimi otroki, sledi konec maja. V prvi tranši bo dohodnino dobila večina zavezancev, to je 989.325 oseb. Tako kot vsako leto ob izdaji IID tudi tokrat pišemo o tem, na kaj morate biti pozorni.

Če boste v IID našli napako, morate vložiti ugovor najpozneje do 3. maja (običajno bi bil datum 30. april, a je to sobota, 1. in 2. maj pa sta praznika). V nasprotnem primeru bi lahko bili v prekršku – zagrožena globa je med 250 in 400 evri. Ni pa treba podati ugovora, če se vaši podatki in podatki na IID razlikujejo za en evro.

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij. Doplačati jo morajo samo tisti, ki dolgujejo več kot dva evra. Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 31. maja 2022.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo Furs poslal 31. maja. V njem bodo zajeti vsi z vzdrževanimi družinskimi člani, tisti, ki imajo katastrski dohodek, tudi dohodke iz tujine in tudi podjetniki, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov.

Na kaj paziti pri regresu in poslovni uspešnosti?

Če v izračunu posebej piše, kolikšen znesek omenjenih plačil je izvzet iz obdavčitve (pri regresu in poslovni uspešnosti je to lanska povprečna plača v višini 1.969,59 evra), potem bi moral biti vaš IID pravilen. Če ne, preverite še enkrat vse podatke o izplačilih – najverjetneje boste morali vložiti ugovor.

Skratka, narobe je, če tudi višji zneski niso bili obdavčeni, kot je tudi narobe, če so bili obdavčeni nižji zneski.

Kdaj boste dobili vrnjeno dohodnino?

Če predpostavimo, da so predvideni roki kot spodaj opisani, torej enaki lanskim, veljajo naslednji datumi:

  • PRVA POŠILJKA IID: Odpremili jo bodo predvidoma 31. marca. Rok za ugovor je 30 dni. Če zoper informativni izračun ne boste ugovarjali, torej ne boste dodatno uveljavljali na primer vzdrževanih družinskih članov, dopisali morebitnih neupoštevanih dohodkov iz dela, tudi iz tujine, bo IID postal odločba. V 30 dneh po tem pa boste morali dohodnino, če bo tako izračunal Furs, doplačati oziroma boste od države dobili vračilo. Torej konec maja.
  • DRUGA POŠILJKA IID: Predvidoma jo bodo odpremili do 31. maja. Če bo IID postal odločba (torej ne boste ugovarjali) v 30 dneh, boste vračilo preplačane dohodnine prejeli konec julija. Takrat jo boste morali tudi doplačati, če vam je delodajalec lani prek akontacije dohodnine plačal premalo. V tej tranši boste načeloma tisti z vzdrževanimi družinskimi člani in zaslužki v tujini ter podjetniki, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov (normiranci IID ne dobijo).

Vir: finance.si

 

Similar Posts