Novice

Stara ali nova nepremičnina? Kaj se bolj splača kupiti?

Ljudje si pred nakupom nepremičnine zelo pogosto zastavijo zgornje vprašanje. Kupiti staro ali novo nepremičnino? Odgovor je odvisen od vaših finančnih zmožnosti, vaših želja, ter tudi od lokacije kjer kupujete nepremičnino.

Nove nepremičnine po navadi stanejo več, medtem ko starejše nepremičnine stanejo manj, vendar so lahko dotrajane in so nujno potrebne obnove. Že samo obnova oken vas lahko stane nekajkrat po sto evrov. Pogosto je potrebno obnoviti tudi streho, kar lahko nanese tudi stroške v višini deset tisoč evrov. K dražjim prostorom za prenavljanje se šteje tudi kopalnica in kuhinja. Lahko pa pride celo do tega, da boste morali zamenjati električno napeljavo ali vodovod. Starejše nepremičnine so tudi energetsko bolj potratne, kar lahko novega lastnika drago stane. Kaj hitro se lahko zgodi, da boste zaradi vse te obnove porabili privarčevan denar, ki ste ga privarčevali zaradi nakupa starejše nepremičnine namesto nove. Pri starejših nepremičninah je precej več tveganja, da vas bo doletelo popravljanje, nadgradnja, prenova ali razne spremembe. Pri novi nepremičnini pa naj bi načeloma imeli vsaj nekaj časa mir pred raznimi popravki. Še več, če na novi nepremičnini najdete napako, lahko uveljavljate tudi garancijo.

Pri novih nepremičninah pa velja paziti ali razmišljati o tem, kaj se bo v prihodnosti dogajalo z okolico. Starejše nepremičnine so namreč glede tega že preverjene, zato ni za pričakovati večjih sprememb v okolici. Kupci, ki imajo radi razporejene prostore po svoje, se težje odločijo za nakup starejše nepremičnine. Veliko je prednosti in slabosti na eni in na drugi strani. Vsekakor je pametno, da se pred nakupom posvetujete z nepremičninskim posrednikom, ki bo za vas poiskal najboljšo rešitev.
Cena novih nepremičnin je praviloma višja od starih, vendar ne v vseh primerih. Stare nepremičnine lahko nosijo visoke cene, zaradi izjemne lokacije ali pa zaradi kvalitetnejše izgradnje. Nikakor pa ne smete pasti v past, da bi za staro nepremičnino, ki je iste kakovosti, ter na isti lokaciji kot nova plačali višjo ceno. Res je, da si kupci velikokrat želijo svojo nepremičnino na točno določeni lokaciji, kar jim je pomembnejše od kvalitete, zato zanjo plačajo več. Če si želite energetsko učinkovite nepremičnine, se na stare verjetno ne boste ozirali. Nepremičnine nedvomno počasneje izgubljajo svojo vrednost, kot denimo avtomobili ali druge dobrine. V zadnjem času smo priča rekordnim cenam nepremičnin, kar nakazuje na to, da smo v pomanjkanju le teh.

Nakup nepremičnine je osebna želja vsakega posameznika. Za nekoga popolna nepremičnina, je lahko za drugega zelo slaba izbira za nakup. Ključni dejavniki pri nakupu so torej cena, lokacija, velikost, razporeditev prostorov in okolica. Potrebno je vedeti, da je starejše vsaj sprva cenejše, a kaj kmalu se lahko izkaže, da bo potrebno nepremičnino obnavljati, kar vam lahko prinese veliko stroškov. Poleg tega pa ste pri obnovi še močno omejeni. Odločitev naj bo premišljena, saj gre za največjo investicijo v vašem življenju. Pred nakupom preverite vse potrebne podatke in informacije o nepremičnini. Obrnite se po pomoč k nepremičninskemu posredniku, da vas opozori na kaj pomembnega, saj vas neprevidnost pri nakupu nepremičnine lahko veliko stane.

Vir: cekin.si

Similar Posts