Novice

Nakup stanovanja ali hiše? Zastavite si teh 5 vprašanj

Privarčevali ste denar, oziroma ste postali kreditno sposobni. Sedaj pa se vam v glavi poraja vprašanje. Kupiti hišo ali stanovanje? Če si odgovorite na pet ključnih vprašanj, bo vaša odločitev vsaj nekoliko lažja.

Nedvomno je nakup nepremičnine velik izziv. Gre za eno izmed največjih in najpomembnejših odločitev v posameznikovem življenju. Zato pri tem raje ne hitite in dobro premislite, kakšna nepremičnina je najboljša za vas, oziroma vašo družino.

Pred nakupom si odgovorite na teh pet ključnih vprašanj:

1.Kaj si lahko privoščim?

Veliko ljudi sanjari o hiši z velikim dvoriščem. Imate dovolj denarja, da si jo lahko kupite, vendar ključno vprašanje je ali si jo lahko tudi privoščite. Hiša, ki jo boste kupili, zahteva od vas tudi primerno vzdrževanje. Če vanjo ne boste vlagali, bo enostavno pričela propadati. Veliko časa vam bo vzelo tudi delo po hiši in okoli nje. V nasprotnem primeru bo dvorišče videti vse prej kot privlačno, notranjost hiše pa prav tako.

2. Je vaša želja realna?

Verjetno se boste zaradi nakupa nepremičnine zakreditirali za kar nekaj let. Vprašajte se ali je vaša zaposlitev varna na dolgi rok. Ustvarite si načrt, kaj boste storili če ostanete brez zaposlitve, ali če celo zbolite. Ste pripravljeni na to, da se boste morali zaradi kredita odpovedati številnim dejavnostim, ki jih radi delate in vam veliko pomenijo v vašem življenju. Koliko ste se pripravljeni odrekati, da pridete do lastne nepremičnine?

3. Kako si želite živeti?

Vsekakor morate slediti svojemu življenjskemu slogu, zato tudi kupite nepremičnino, ki je temu primerna. Če zdaj živite v mestu in ste urban tip osebe, ki uživa v mestnem vrvežu, potem dvakrat premislite ali si želite hiše izven mesta. Nasprotno, če vas vrtnarjenje in košnja trave pomirjata in dajeta zadovoljstvo, potem je nedvomno nakup hiše prava odločitev za vas.

4. Vam je všeč kraj, kjer stoji nepremičnina?

Odkrijete lahko sanjsko nepremičnino, vendar vam naselje, kjer je nepremičnina ne ustreza. Pomislite tudi o vsakdanji vožnji v službo. Od hiše, ki stoji nekje na vasi boste morda potrebovali tudi več kot eno uro za vožnjo v eno smer. Ste pripravljeni na ta izziv? Zapomnite si, da vam sanjska nepremičnina, ki stoji v kraju, ki vam ne ustreza, ne bo prinesla veliko sreče in zadovoljstva.

5. Ali je to vaša zadnja odločitev?

Vzemite si čas za razmislek o tem, kje se vidite čez nekaj let. Med epidemijo, je marsikdo pomislil, kako dobro bi bilo živeti v hiši z velikim dvoriščem. Potrebno je biti pazljiv in se vprašati, če bi bilo temu tako, tudi če epidemije nebi bilo? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem čimprej pričnite z iskanjem svoje sanjske nepremičnine.

Vir: cekin.si

Similar Posts