Novice

Ali bo vlada ponovno ukrepala glede cen dizla in bencina?

Cena litra 95-oktanskega bencina je po odločitvi vlade v odhajanju od sredine marca omejena na 1,503 evra, cena litra dizla pa na 1,541 evra. Če bi trgovci z nafto določali cene prosto glede na gibanje derivatov na mediteranskih trgih, kot so to počeli do državne intervencije, bi po oceni, ki so jo pripravili na portalu finance, liter dizla v tem obdobju stal od 0,15 do 0,30 evra več, liter bencina pa približno 0,1 evra več.

Za dodaten dvig cene v prodaji na drobno bi lahko poskrbel tudi potek trimesečnega obdobja znižane trošarine, ki se prav tako s koncem aprila končuje, če se vlada v odhajanju ne bo odločila drugače. Iz predloga dnevnega reda seje vlade izhaja, da bodo o tem razpravljali ravno danes.

Cena bencina po 1. maju

Bencin bi se s sprostitvijo cen, ob predpostavki sledenja trgovcev prejšnji praksi zasledovanja marže približno devetih centov na liter, povzpel prek 1,6 evra za liter. Če bi ob tem sledila še odprava znižane trošarine, ocenjujejo, da bi liter lahko stal okoli 1,63 evra. Ob velikem nihanju cen na mediteranskih borzah napoved ostaja otežena. Nižja bi utegnila biti, če bodo trgovci za vnovično oblikovanje cen jemali drugačno obdobje, si pa težko zamislimo, da bi lahko bila nižja od zdajšnje.

Cena dizelskega goriva po 1. maju

Cena dizla bi ob zgornjih predpostavkah z novim mesecem presegla 1,80 evra za liter, izhaja iz ocen na portalu financ.. Njihova osrednja napoved ob predpostavki podaljšanja obdobja znižanih trošarin (0,33 evra na liter, kolikor znaša trošarina do konca aprila) znaša 1,82 evra za liter dizla, ob sprostitvi trošarine na prejšnjo raven pa ocenjujejo, da bi liter lahko stal približno 1,89 evra.

Vir: finance.si

Similar Posts