Novice

Garsonjera ali enosobno stanovanje?

Garsonjera izvira iz francoske besede garçon, ki pomeni fant. V preteklosti so v njej stanovali samski moški, tudi ker v njej prvotno ni bilo kuhinje. Dandanes se za bivanje v njej odločajo predvsem samski, študenti, pa tudi zakonski pari praviloma brez otrok in upokojenci, saj manjši prostor pomeni manj stroškov in tudi manj pospravljanja.

Garsonjera je sestavljena iz enega prostora v katerem so združeni spalnica, ter praviloma tudi kuhinja, majhen dnevni prostor in kotiček za majhno mizo s stoli. Poleg tega ima prostor še ločeno kopalnico. Nekatere garsonjere razpolagajo tudi z balkonom ali teraso. Za primerjavo, v ZDA garsonjere merijo tudi do 500 kvadratnih metrov. V indiji med 15 in 30 kvadratnih metrov, med tem pa pri nas med 20 in 40 kvadratnimi metri.

Razlika med garsonjero in enosobnim stanovanjem?

Ločnica med garsonjero in enosobnim stanovanjem je zelo tanka. Velikokrat se zgodi, da lastniki garsonjero poskušajo prodati kot enosobno stanovanje, z namenom da bi iztržili večjo najemnino oziroma kupnino. Ravno zaradi tega pazite na osnovno razliko. Garsonjera ime vse v enem prostoru, razen kopalnice. Medtem je v enosobnem stanovanju, ločena tudi spalnica s tremi stenami in vrati. Vseeno pa ni nujno, da je enosobno stanovanje večje od garsonjere, prej obratno. Verjetno pa je, da je v enosobnem stanovanju več pohištva in posledično prostora za shranjevanje.

Po Stanovanjskem zakonu mora stanovanje imeti ločen spalni in bivalni del, razen garsonjere. Določeni so tudi normativi o velikosti stanovanja oz. garsonjere. Za enega prebivalca med 20 in 45 kvadratnih metrov, za dva med 30 in 55, za tri med 45 in 70 in tako dalje. Potrebno je vedeti, da je normativ uporabne površine v stanovanju pomemben pri prijavi bivališča za stanovalce. Vsak stanovalec naj bi po normativih razpolagal z 8 kvadratnimi metri. Konec koncev pa je vse odvisno od kupca, ki bo za sebe našel ustrezno stanovanje, ki bo primerno njegovim življenjskim navadam in njegovemu proračunu.

Stanovanjske površine so v vsakem primeru namenjene za bivanje in imajo eno ali več sob praviloma s pomožnimi prostori, ki so lahko dnevna soba, kuhinja, kopalnica, stranišče, shramba … Kvadrature so različne in predstavljajo seštevek vseh za bivanje primernih prostorov, običajno tudi površin zaprtih balkonov, verand in teras, medtem ko v površino niso všteti odprti balkoni, terase, garaže, kleti, ki niso primerni za bivanje. In še nekaj – soba ni shramba. Soba mora biti s steno ločena od drugih prostorov, imeti mora okno za osvetlitev z dnevno svetlobo in po normativih mora biti velika vsaj šest kvadratnih metrov. Torej – enoinpolsobno stanovanje ni garsonjera in ni stanovanje s spalnico, kuhinjo, kopalnico in shrambo (brez okna), temveč mora biti v njem poleg spalnice še manjša soba z oknom. Kuhinja, stranišče, kopalnica se ne štejejo za sobo, smatrajo se za pomožni prostor.

Vir: cekin.si

V podjetju Triomin si želimo, da je nakup nepremičnine, varen posel. Z našim svetovanjem, vam lahko pomagamo, da niste žrtev prevar, oziroma, da sami sebi ne škodite s podpisom morebitnih neveljavnih ali škodljivih pogodb.

Rezervirajte termin za svetovanje na tel. št.: 040 662 615 ali nam pišite na: info@triomin.si

Similar Posts