Novice

Kdo plača hitri test na korona virus, če sumite, da ste okuženi

Z opustitvijo pogoja PCT v večini dejavnosti, je vlada ukinila tudi brezplačno hitro testiranje. Proračun bo kril zgolj še hitro testiranje za dejavnosti, kjer je pogoj PCT še vedno obvezen, to pomeni v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva (bolnišnicah), pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu.

Ob tem pa je ostalo odprto vprašanje, kdo plača test v primeru, ko imate denimo simptome, torej sumite na korono.

Kadar imate simptome korone, bo hitri test še naprej brezplačen, strošek se torej krije iz proračuna. Je pa vprašanje, kako v tem primeru priti do brezplačnega testa, ob simptomih imate lahko negativen rezultat samotestiranja. Ali torej potrebujete za brezplačen hitri test v primeru simptomov predhodno napotitev zdravnika?
Prav tako je HAG test še naprej brezplačen, če boste imeli pozitiven rezultat samotestiranja. Ob tem je treba pozitiven rezultat dokazati s fotografijo ploščice ali pa ploščico ter osebnim dokumentom.

Brezplačen ostaja hitri test tudi v primeru, če želite prekiniti izolacijo po sedmih dneh. Pogoj za prekinitev izolacije je, da ste zadnjih 24 ur brez vročine oziroma je minilo 24 ur, odkar so se simptomi izboljšali, ter da je rezultat hitrega testa negativen. Kako do brezplačnega testiranja v tem primeru: oseba se z dokazilom o pozitivnem testu HAG ali PCR, to je denimo lahko izpis iz aplikacije zVem ali SMS s pozitivnim izvidom testiranja, naroči na test HAG pri izvajalcu testiranja in dokazilo predloži na vpogled.

Za covid-bolniško dovolj hitri test

Od 1. februarja velja protokol testiranja, po katerem je brezplačen PCR-test namenjen le najbolj rizičnim skupinam ljudi. Kdor ima simptome, ki bi lahko kazali na okužbo s korono, ali pa je bil pozitiven na samotestiranju, opravi hitri test. Zaradi spremembe protokola, se od 1. februarja kot potrditev okužbe s koronavirusom uradno šteje tudi rezultat hitrega testa, kar pomeni, da je tudi osnova za bolniški stalež z razlogom ‘izolacija’.

Vir: finance.si

Similar Posts