Davki | Novice

Ponedeljek, zadnji dan za uveljavitev dejanskih stroškov vzdrževanja, če oddajate nepremičnino podjetju

Ste lani kot fizična oseba oddajali hišo, stanovanje, pisarne ali druge poslovne prostore? Potem bo država (oziroma v njenem imenu Furs) zahtevala davek na oddajanje premoženja v najem. A pozor! Če ste stanovanje oddali podjetju, podjetniku, društvu ali drugi pravni osebi, davek za vas napove in plača najemnik. Morate pa sami uveljavljati dejanske stroške vzdrževanja nepremičnine, in to najpozneje v ponedeljek, 17. januarja.

Brez skrbi pa ste ta mesec še lahko, če ste oddajali stanovanje drugi fizični osebi brez dejavnosti, torej posamezniku. V tem primeru morate sicer davčno napoved oddati sami, a šele do konca februarja, predvidoma aprila pa vam bo Furs izdal »račun« za plačilo davka. Do konca februarja imate v tem primeru tudi čas za uveljavljanje morebitnih dejanskih stroškov vzdrževanja poročajo na portalu finance.

Razlika pri napovedi, če nepremičnino oddajate v najem posamezniku ali podjetju, društvu, podjetniku

Napovedi za lanske zaslužke, če ste oddajali nepremičnino v najem posamezniku oddate do konca februarja. Spomladi lahko pričakujete odločbo in plačate davek, hkrati pa z napovedjo uveljavljate tudi stroške, bodisi normirane ali dejanske.

Če oddajate nepremičnino podjetniku, podjetju, drugi pravni osebi, ki je za vas tudi plačnik davka, načeloma že prejmete neto najemnino, saj najemnik za vas napove in plača davčni odtegljaj. Vi pa morate v primeru, da uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja nepremičnine, s katerimi si dodatno znižate davek, do 15. januarja za leto prej (letos do 17. januarja, saj je 15. sobota) oddati zahtevek. Tako lahko pričakujete, da boste dobili povrnjen del plačanega davčnega odtegljaja, verjetno zgodaj spomladi.

Kaj je potrebno storiti do ponedeljka?

Če za vas dohodnino izračuna in plača najemnik (v tem primeru podjetje, društvo, zavod, podjetnik …), lahko kot najemodajalec uveljavljate dejanske stroške od dohodka iz oddajanja premoženja v najem z zahtevkom, ki ga morate vložiti na Furs najpozneje v ponedeljek, 17. januarja, za minulo leto.

V primeru, da zahtevka ne boste vložili, se pri zniževanju davčne osnove upoštevajo samo 15-odstotni pavšalni oziroma normirani stroški. V tem primeru bo davčna osnova 85 odstotkov najemnine, davčna stopnja pa 27,5 odstotna.

Primer izračuna davčne najemnine pri najemnini v višini 500 evrov mesečno

Na portalu Finance so pripravili zanimiv izračun, katerega objavljamo v celoti:
“Če ste lani z najemninami zaslužili šest tisoč evrov bruto (500 evrov na mesec) in ne uveljavljate dejanskih stroškov, bo vaša davčna osnova 5.100 evrov, davka boste plačali 1.402,5 evra, neto zaslužek pa bo 4.597,5 evra (šest tisoč evrov minus 1.402,7 evra). Če ste oddajali nepremičnino podjetju, ste tako na račun že zdaj dobivali neto znesek, saj je davek za vas plačal najemnik, ki je upošteval 15-odstotne normirane odhodke.”

Če ste oziroma boste uveljavljali dejanske stroške, na primer za menjavo oken, in je bil strošek štiri tisoč evrov, je vaša davčna osnova dva tisoč evrov (šest tisoč evrov najemnine minus štiri tisoč evrov stroška za okna). Davka v tem primeru plačate 550 evrov, neto zaslužek je 5.450 evrov (šest tisoč evrov minus 550 evrov). Torej 852,5 evra več, kot če dejanskih stroškov vzdrževanja ne bi upoštevali. In ta denar boste dobili vrnjen od države, samo če ga boste zahtevali sami. Kot zapisano zgoraj: če ste oddajali stanovanje podjetju, morate zahtevek vložiti do ponedeljka, če posamezniku, stroške uveljavljate hkrati z davčno napovedjo do konca februarja.

Stroški, ki jih lahko uveljavite

Davčna osnova od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se zmanjša za stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih med oddajanjem premoženja v najem plačuje najemodajalec.

Uveljavlja lahko dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranjajo uporabno vrednost premoženja. Pri tem pa opozorimo, da niso priznani kar vsi stroški. Če imate dotrajana okna in jih zamenjate z modernejšimi, varčnejšimi, bo ta strošek davkarija upoštevala. Če torej nova okna potrebujete, ker so stara manj učinkovita ali ker zamakajo, potem težav ne bo. Če gre za razkošje, vas lahko zavrnejo. Oziroma ne bodo upoštevali tistih stroškov popravil, ki občutno zvišujejo vrednost nepremičnine in jo prilagajajo novemu slogu uporabe. Okna z novimi zlatimi kljukami tako ne bodo znižala vaše davčne osnove, prav tako ne ureditev dodatne kopalnice, prostorov, balkona …

Stroški vzdrževanja pohištva in bele tehnike v nekaterih primerih tudi lahko znižujejo davčno osnovo. A le, če je oprema natančno opredeljena v pogodbi med najemodajalcem in najemojemalcem. Najemniku mora namreč biti omogočeno, da oddano premoženje normalno uporablja.

Stroške najemodajalec dokazuje z računi, ki so datirani na minulo leto.

Vir: finance.si

Similar Posts