Novice

Pregled napovedi evra in obrestnih mer za leto 2022

Najpomembnejši izmed dejavnikov napovedi za prihodnje leto je inflacija.

Pri razmerju med evrom in dolarjem so analitiki precej neenotni, so pa precej usklajeni, ko gre za pričakovano krepitev evra v primerjavi s frankom. Pri bančnih obrestnih merah analitiki še nekaj let ne pričakujejo večjih sprememb, pričakujejo le kozmetične popravke navzgor.

Evro v dolarjih

Med tistimi, ki verjamejo v vzpon evra v primerjavi z dolarjem, so v londonski banki Standard Chartered, ki čez leto dni vidijo evro pri 1,21 dolarja. Napoved utemeljujejo na pričakovanjih o naložbah ameriških vlagateljev v tuje vrednostne papirje, to pa bi pomenilo prodajni pritisk na dolar. Hkrati pa so optimistični v zvezi z evropskim obvladovanjem koronavirusa ob razmeroma visoki precepljenosti, ter visokih fiskalnih stimulacijah, ki bi utegnile pomagati gospodarstvu in s tem koristiti valuti.

Evro v frankih

Od 12 analitikov, ki delijo napovedi prek Bloomberga, niti eden ne pričakuje, da bo evro čez leto dni vreden manj od trenutnih 1,04 franka. V povprečju napovedujejo, da bo razmerje konec prihodnjega leta 1,11 franka za evro. Pri ING menijo, da bo evro vreden še za spoznanje več, 1,12 franka, predvsem zato, ker bi švicarska centralna banka utegnila z instrumenti povzročiti upad valute. Razlogov za umik monetarnih spodbud v Švici ne vidijo, tako da bi že blaga upočasnitev »tiskanja denarja« na evrskem območju lahko privedla do krepitve evra v primerjavi s frankom.

Napoved za EURIBOR

Medtem ko se pričakuje, da bosta ameriška in britanska centralna banka v letu 2022 obrestne mere zvišali, naj bi jih ECB pustila na rekordno nizkih ravneh. V nasprotju z lanskimi pričakovanji o letošnji blagi rasti je pred tedni trimesečni EURIBOR upadel na zgodovinsko nizkih –0,58 odstotka, kar je manj od vseh lanskih napovedi analitikov v bazi Bloomberg. Ti so v povprečju EURIBOR videli pri –0,45 odstotka (decembra lani je znašal –0,52 odstotka).

Če gre zaupati napovedim finančnikov, se era nizkih obrestnih mer kljub inflacijskim pritiskom v zadnjem obdobju ne poslavlja. Med sedmimi analitiki, ki so v bazi Bloomberg objavili svoje napovedi za EURIBOR v zadnjem četrtletju leta 2023, vsi pričakujejo negativno medbančno referenčno mero še vsaj dve leti.

Vir: Finance

Similar Posts