Novice

Skrite napake pri nakupu nepremičnine

Glede pravne formalnosti poskrbijo nepremičninske agencije. To pomeni, da preverijo zemljiško knjigo glede lastništva ali morebitna bremena na stavbi ali parceli. Ne obvarujejo vas pa pred skritimi napakami na nepremičninah. Pomembna informacija za vas je energetska izkaznica, ki jo lahko zahtevate od prodajalca. Res pa je, da je lahko prilagojena v korist prodajalca. Pomembno je tudi pregledovanje računov, ki so nastali v zvezi s to nepremičnino. Govorimo o računih za elektriko, vodo, komunalo, razne servise, ter prenove nepremičnine. Tako boste na tekočem in boste lahko vedeli, kakšni stroški vas čakajo ob nakupu te nepremičnine. Račune si lahko tudi preračunate na posamezno enoto, to je lahko oseba ali kvadratni meter nepremičnine.

Ste se kdaj spraševali kdaj je primeren čas za ogled nepremičnine? Vsekakor pozimi. Ravno takrat lahko vidimo ali delovanje ogrevalnega sistema dobro deluje. Na ta način lahko takoj opazimo morebitno plesen na toplotnih mostovih. Opazimo lahko tudi napake na fasadi. Konec koncev lahko tudi roko prislonimo k oknu in ugotovili bomo ali piha mrzel zrak skozi morebitne špranje.

Vse skupaj se začne s toplotnimi izolacijami spodaj. Na fasadi je potrebno pogledati za morebitne razpoke. Pozornost je potrebno nameniti tudi oknom, ki bi lahko bila povešeni, slabo tesnijo ali se nabira kondenz med stekli. Testirati morate tudi senčila.

Ena pomembnejših stvari na nepremičnini je tudi ogrevanje. Pomembno je, da vnaprej vemo kateri energent se uporablja, ter moč ogrevalne naprave. V Sloveniji so le te v večini primerov premočne. Pregledati je potrebno tudi stanje kurilnice, ventilov in črpalk. Če so vse cevi toplotno izolirane je to znak, da je skrb za ogrevalni sistem dobra. Učinek ogrevalnih naprav moramo preveriti tudi na radiatorjih in talnem gretju. Ob morebitnih napakah toplota v radiatorju ni enakomerno razporejena, sliši se lahko tudi moreče šumenje vode.

Bodoči kupci nepremičnine, najmanj interesa kažejo pri preverjanju zvoka znotraj nepremičnine. Čez čas, pa se lahko ugotovi, da nas ravno zaradi tega lahko bili glava. Zaradi slabe akustičnosti prostora, lahko pride do popačenosti ali neprijetnih zvokov. Tudi udar zvoka iz zunanjosti je pomemben. To lahko preverimo s tem, da nekajkrat odpremo in popolnoma zapremo okno, ter primerjamo razliko pri odprem in zaprtem oknu.

Zanimivo je, da ljudje pred nakupom avtomobila, ki je precej cenejši od nepremičnine, po navadi opravijo pregled skupaj z mehanikom. Predlagamo, da je tako tudi pred nakupom nepremičnine. Potrebno je vedeti, da so napake lahko skrite očem in da ravno takšne peljejo do največjih stroškov in sivih las novim lastnikom.

Pred nakupom nepremičnine, se o njej dobro prepričajte in naredite notranji in zunanji pregled.

V podjetju Triomin si želimo, da je nakup nepremičnine, varen posel. Z našim svetovanjem, vam lahko pomagamo, da niste žrtev prevar, oziroma, da sami sebi ne škodite s podpisom morebitnih neveljavnih ali škodljivih pogodb.

Rezervirajte termin za svetovanje na tel. št.: 040 662 615 ali nam pišite na: info@triomin.si

Similar Posts