Novice

Nakup in oddajanje apartmaja na Hrvaškem

Slovenci smo znani po tem, da imamo zelo radi hrvaško obalo. Leta 2021 so tako slovenci kupili 32 odstotkov več nepremičnin na Hrvaškem kot leta 2020.

Tujci največ nepremičnin kupijo ravno na Hrvaškem. Po navadi jih uporabljajo za lastne potrebe, poleg tega pa jih med poletno sezono tudi oddajajo v turistične namene. Pa se jim to izplača?

Oddajanje apartmajev ni tako preprosto, kot se sprva zdi. Potrebno je vedeti, da je potreben ogromen vložek, da posel zacveti. Seveda, pa si lahko potem obetate tudi, kar nekaj prihodkov iz naslova oddajanja nepremičnine. Apartma mora biti na dobri lokaciji, prav tako dobro in lepo opremljen. Ne smete pa pozabiti na marketing in oglaševanje vaše ponudbe.

Lokacija apartmaja

Lokacija je ponavadi najpomembnejši dejavnik nepremičnine. Seveda so nepremičnine na najboljših lokacijah že oddane, oziroma je njihova cena vrtoglava, prav tako pa je za njih ogromno povpraševanja. V nasprotnem primeru, lahko kupite nepremičnino na ne najboljši lokaciji, vendar boste potrebovali kar nekaj let, da se vam ta investicija povrne. Takšna investicija, se vam naj bi povrnila v najmanj dvajsetih letih, vendar je v večini primerov ta doba precej daljša.

Za primer lahko vzamemo apartma velikosti 50 kvadratnih metrov, v katerem so dve ležišči, ter še dve pomožni ležišči. Takšna nepremičnina je na voljo po ceni od 100.000 do 120.000 evrov. Znesek najema se giblje okoli 60 do 70 evrov na noč v poletni sezoni, ter izven sezone okoli 50 evrov. V najem so vključeni vsi stroški, na primer stroški rednega vzdrževanja, stroški položnic, državne in lokalne dajatve, ter morebitni agencijski stroški za oddajanje. To vam vzame približno 30 odstotkov zaslužka.

Torej, če ste za apartma odšteli 110.000 evrov, potem morate vsako leto zaslužiti 5500 evrov, da se vam ta investicija izplača. Takšen zaslužek bi ustvarili v primeru, da apartma oddajate 131 dni na leto, kar je skorajda nemogoče, saj je turistična sezona precej krajša. V večini hrvaških turističnih mest, je povprečna zasedenost apartmajev zgolj 60 dni na leto. Če upoštevamo ta podatek, se vam bo investicija povrnila šele čez 45 let.

Opremljenost apartmajev

Dobro opremljen apartma, vam lahko dvigne ceno najema od 30 do 50 odstotkov, vendar je zato potreben veliko večji vložek. Dobro opremljen apartma, naj bi imel vrhunsko opremo, veliko in varovano parkirišče za goste, bazen, ter zasebno igrišče za otroke. Lotite se lahko tudi oglaševalske kampanje in vrhunskega marketinga. V tem primeru lahko podaljšate čas oddajanja vsaj še za en mesec. Če vam uspe apartma oddajati 90 dni na eto, po ceni 90 evrov, ste že blizu časovnega okvirja, v katerem se naj bi praviloma vaša investicija povrnila. Za uspešen posel in večji zaslužek, nedvomno potrebujete natančen poslovni načrt.

V vsakem primeru, pa se pred nakupom in oddajanjem apartmaja pozanimajte, kakšne obveznosti vas čakajo, tako do hrvaških in slovenskih pristojnih organov. Urediti bo potrebno kup dokumentacije in tudi druge formalnosti.

Vir: cekin.si

Similar Posts