Novice

Sproščanje protikoronskih ukrepov

Od danes, 21. februarja, ne veljajo več ukrepi za omejitev širjenja korona virusa, ki smo jih zadnje mesece poznali. Največja sprememba je ta, da pogoj PCT ni več obvezen, razen v najbolj kritičnih primerih (zdravstvo).

Spodaj so naštete vse novosti:

  • obvezna bo še uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,
  • uporaba zaščitne maske v šolah, samotestiranje v šolah pa se ukinja,
  • izpolnjevanje pogoja PCT bo obvezno le še v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva (bolnišnicah), pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;
  • ukinja se brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva.

To pomeni, da bodo pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Prav tako ni več omejitve največjega števila kupcev, ne bo več omejen delovni čas, prav tako se lahko odprejo nočni klubi.

Že od sobote pa je ukinjeno tudi sledenje stikov okuženih, ter karantena za tvegane stike. Ostaja izolacija za okužene s korona virusom.

Vir: Vlada RS

Similar Posts